5 plug-ins die je niet mag missen
Je website moet voor jou werken en niet andersom. Net zoiets als een auto, zeg maar. Vandaag geef ik je mijn lijst van 5 favoriete plug-ins, die niet mogen ontbreken in jouw website. Ze maken het bijhouden makkelijker, geven een seintje als er iets mis is of zorgen dat hij hoger komt in Google. Must Haves en … Gratis! Bij elke plug-in vertel ik hoe die heet, wat hij doet en waarom jij hem moet gebruiken. Ik ga er hier wel van uit dat je weet wat plug-ins zijn, waar je ze vindt en hoe je ze installeert.
Kapotte links: Your Biggest Nightmare!
De schrik sloeg om mijn hart. Echt waar. Ik had een mooi artikel geschreven. Met een fraaie titel. En een sterke url. Ik dacht, niets meer aan doen. Tijd voor publiciteit. Dus ik Twitterde er op los. Verspreidde de url van mijn artikel op uiteenlopende plekken op het internet. Maar toen. De url kon beter, dacht ik. Dan komt hij nog hoger in Google, redeneerde ik. En toen ging het mis. Na het aanpassen, waren alle verwijzingen kapot. Page Not Found, 404, je kent het wel. Chips!
De oplossing
Gelukkig ontdekte ik deze plug-in: Redirection. Speciaal gemaakt om oude, niet meer werkende links om te leiden naar de juiste plek. Je geeft simpelweg aan wat de oude url is, en wat de nieuwe.
Bezoekers die klikken naar www.jouwdomein.nl/oude-link worden automatisch doorgeleid naar www.jouwdomein.nl/nieuwe-link. Easy!
De plug-in vertelt Google gelijk dat de webpagina permanent verhuisd is (dat heet: 301 redirect). Die leert daar dus van. Nog een voordeel: regelmatig scant hij je website op ‘broken links’. Zodra hij er een vindt, krijg je automatisch bericht.
Plug-in: Redirection
Beoordeling: 3.9/5
Scoren in Google: Made Easy
Hoger komen in Google doe je met de WordPress SEO plug-in van Yoast (Joost de Valk, een Nederlander). Met meer dan 14 miljoen (!) downloads is deze plug-in een waar fenomeen. Vul voor elke pagina of bericht een zoekterm (pagina onderwerp) in. De plug-in geeft exact aan hoe je scoort in Google. Daarbij kijkt hij naar je kopjes, de inhoud van de pagina en bijv. de title en description.
Is het bolletje rood? Dan scoor je te laag. Met oranje scoor je al beter en groen is perfect!
Plug-in: WordPress SEO by Yoast
Beoordeling: 4.7/5
Ken je bezoekers: automatisch meten
Nooit meer raden hoeveel bezoekers jouw website heeft. Trouwens, je wil het gewoon weten toch? Het is een goede gewoonte, om elke week even te kijken wat je website oplevert. Maar dan moet je het wel meten. Dat doe je met Google Analytics. En een plug-in: Google Analytics by Yoast (alweer).
Eerst haal je jouw persoonlijke code op bij Google Analytics. Plaats hem in de plug-in. Klaar! Overigens hebben sommige thema’s al een speciaal invulvakje voor die code. Dat is helemaal makkelijk, want dan heb je niet eens een plug-in nodig.
Plug-in: Google Analytics by Yoast
Beoordeling: 4.3/5
Taalgebruik op je website, zoals jij het wilt
Dat vond ik in het begin dus enorm irritant. Heb je een mooie website gemaakt, met heldere teksten (nou ja, flink mijn best voor gedaan, in ieder geval), een sterke menu indeling en aantrekkelijke Call To Actions. Met alles in de je-vorm. Precies hoe ik het wilde. Toen zette ik de ‘reacties’ aan. Onderaan de berichtenpagina’s. Stond er ineens: “Laat uw bericht achter”. Bah. Zo wil ik niet tegen mijn bezoekers praten. Te onpersoonlijk. Te bot. In de u-vorm.
De oplossing
Installeer de Codestyle Localization plug-in en elke standaardtekst van je thema wordt vertaalbaar. Vanuit elke taal naar het Nederlands. Maar ook vanuit de standaard Nederlandse tekst naar elke schrijfstijl die jij wilt. Van de u-vorm naar de je-vorm bijvoorbeeld.
Plug-in: Codestyling Localization
Beoordeling: 4.6/5
Working Smart: voorkom dubbel werk
WordPress is makkelijk, maar soms onhandig. Heb je wel eens een widget moeten aanpassen? In de sidebar? Je weet wel, de kantlijn van je pagina’s waarin van die kleine blokjes tekst zitten. Niet handig, hè? Zeker niet als je er een afbeelding in wilt zetten. Dan heb je al gauw HTML kennis nodig. En daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Wat mij zelf stoort is dat je die blokjes ook telkens opnieuw moet maken, voor elke aparte sidebar die je gebruikt. Met als gevolg dat als ik ook maar 1 typefoutje wil herstellen, ik al die blokjes moet aanpassen. Veel gedoe en niet gebruikersvriendelijk!
De oplossing
Met de WYSIWYG Widgets / Widget Blocks plug-in is dit allemaal verleden tijd. Je maakt eenmalig een widget block aan. Daarin plak je de gewenste tekst, kopjes, afbeeldingen, knoppen: alles! Net zoals je dat bij pagina’s en berichten doet. Die blokjes kan je op (bijna) elke gewenste plek in je website laten verschijnen. Zowel in een sidebar als bijvoorbeeld de footer. Heel flexibel dus. Mocht je een typefoutje willen herstellen, dan volstaat het om dat maar op één plek te doen: in het Widget Block. A Child Can Do The Laundry! 🙂
Plug-in: WYSIWYG Widgets / Widget Blocks
Beoordeling: 4/5
Voor de Doe-Het-Zelver: plug-ins zoeken
Als je plug-ins altijd zelf zoekt en installeert, dan zijn hier een paar handige tips:
- Zoek op naam of gewenste functionaliteit
- Kijk of hij compatibel is met jouw versie van WordPress
- Is hij recentelijk geüpdatet? En niet 2 jaar geleden bijvoorbeeld!?
- Hoeveel keer is hij gedownload? 30 keer is echt te weinig. Kies dan een vergelijkbare plug-in die veel vaker is gedownload.
- Scoort hij minimaal 3.5 – 4 sterren op de gebruikersbeoordeling? Prima.
- Let daarbij wel op hoeveel beoordelingen hij gehad heeft; als de score uit 1 of 2 beoordelingen bestaat zegt dat dus niets
Hi Thijs,
Werkt die codestyling plugin ook voor tijdsweergave? Ik heb een eventplanner als plugin geïnstalleerd maar die geeft de tijdstippen aan als van 10 AM to 6 PM en ik wil graag 10.00 tot 18.00 in kunnen voeren…
groeten Nienke
Hoi Nienke,
Goede vraag, dat hangt van de event plug-in af. Maar ik vermoed van niet, aangezien de tijdsaanduiding een speciaal datum/tijd veld is. Bij de eventplanner die ik gebruik kan ik het ergens in de settings van de event plug-in zelf instellen. Welke event planner gebruik jij? Wie weet kan ik erachter komen hoe het te regelen is.
Hallo Thijs,
De WYSIWYG Widgets plugin kon ik nog niet. Zal die eens gaan bekijken. Voor social media ben ik erg tevreden over sharebar.
mvg Raymond
Hoi Raymond,
Dank je wel voor je reactie. Ik ga Sharebar bekijken want de meest social plugins werkend vertragend of werken niet goed. Wie weet is dit een goede!
Groeten,
Thijs
Leuk, Thijs, toch weer over een paar plugins gelezen die ik nog net kende en die ik zeker wil uitproberen.
De eerste 3 die je beschrijft ken ik wel en ik ben het helemaal eens met je enthousiasme 🙂
Hallo Hannie, fijn dat de informatie bruikbaar voor je is. Succes met het uitproberen, en als je ooit een handige plug-in tegenkomt die ik niet ken: ik hoor het graag! Groeten, Thijs