7 redenen waarom je met online marketing begint bij het eind (+ hoe jij dat vandaag kan toepassen)​

Met online marketing krijg je het gevoel dat je in een jungle zit. Door de bomen, lianen en het dichte struikgewas zie je niet waar je heen moet. En raak je verstrikt in de keuzes die er zijn. Wat geef ik gratis weg? Is een challenge zinvol om te doen? Moet ik aan de slag met webinars of juist eerst een online cursus maken? Een community is hot, maar past het wel bij me? En ik moet ook iets met chatbots, funnels, SEO en copywriting… pfff!

Kiezen is onmogelijk en alles half doen gaat niet werken! Wil je jezelf veel tijd en hoofdpijn besparen en sneller weten hoe je je online marketing inricht? Dan is de oplossing eenvoudig: Begin Bij Het Eind! Zo creëer je weer helderheid, focus en rust in je bedrijf. Cool? Lees dan hieronder hoe je dat doet. 

Wat bedoel ik daarmee: beginnen bij het eind?

Daarmee bedoel ik: Laat het Bottom Up denken los: het schiet alle kanten op en mist de precisie die jouw bedrijf nodig heeft. Kijk niet langer naar ‘wat er allemaal mogelijk is’ en negeer de menukaart met opties.

In plaats daarvan: draai je het om.

Vraag jezelf: “Wat is de mooiste, duurste, meest belangwekkende dienst die ik aanbied?”.

Misschien is dat jouw jaarprogramma. Een individueel VIP pakket of een retraite in het buitenland.

Teken van je programma de contouren en bepaal daarna hoe je het gaat verkopen.

Wat je in feite doet, is dat je de stappen pas bepaalt nadát je eindpunt helder is.

OK, klinkt logisch, maar waarom is dat zo belangrijk?

Ik geef je hieronder 7 redenen:

1. Het geeft je rust, helderheid en overzicht

Weten waar je naartoe gaat, geeft gewoonweg heel veel rust. Zoals het kiezen van je vakantiebestemming of wat je a.s. zaterdag gaat doen. Het kennen van je einddoel zorgt dat je gelijk in actie kan komen. Het geeft energie. Je krijgt zin om te gaan DOEN.

Elke keer dat ik mijn klanten help met het uittekenen van hun marketing strategie, beginnen we met het eind. Telkens ben ik weer verrast over de impact die die ene stap al heeft! Er valt direct een last van hen af, ze kijken opgelucht en niet zelden verschijnt er en brede grijns op het gezicht.

En dat is niet gek: de allerbelangrijkste keus is gemaakt.

2. Het versterkt je online marketing boodschap!

Met het eindpunt voor ogen, weet je waar je zelf heengaat én waar je je klant naartoe brengt. Dat maakt het niet alleen makkelijker om over te praten, je boodschap wordt helderder, sterker en overtuigt veel beter. De impact van wat je wilt overdragen wordt dus veel groter dan dat je eindeloos was blijven hangen in de keus wel of geen webinar (om maar even wat te noemen).

En dat is allemaal te danken aan één cruciale stap: beginnen met het eind. ?

3. Het geeft focus op wat belangrijk is (en voorkomt dat je zwabbert)

Omdat je richting vastligt, stop je met zwabberen. Je herkent namelijk veel sneller of een kans jouw doel dichterbij brengt of niet.

Stel: je krijgt een aanvraag voor een lezing en je toetst die kans aan jouw einddoel. Is er een match? Dan zeg je JA. Is de match er niet? Dan zeg je NEE. Zo simpel is het. Het geeft je meer zelfvertrouwen bij het maken van keuzes en je bespaart er ook nog eens kostbare tijd mee.

Voorbeeld: ik kreeg ooit het aanbod een boek te schrijven. Omdat ik mijn einddoel helder voor ogen had en het pad kende dat ik moest volgen, wist ik gelijk dat dit mij niet zou helpen bij de verkoop van mijn einddiensten (ondanks dat het best een aantrekkelijke aanbod was). Ik stuurde een eenvoudig “nee dank je wel” als reply en ging weer verder met waar ik mee bezig was.

4. Het versnelt het uitstippelen van je marketing strategie

Het is net als bij het op vakantie gaan: heb je je bestemming gekozen, dan weet je ook wat je nodig hebt voor je reis. Als je gaat vliegen naar het verre Oosten ziet de reis (en wat je daarvoor nodig hebt) er heel anders uit dan als je naar Zuid Europa rijdt met je eigen auto.

Als je je eind aanbod helder definieert, is het veel makkelijker om de logische stappen ervoor te bedenken en is een implementatieplan sneller gemaakt. De keus van wel/geen challenge, mini-event, boek schrijven, online programma maken hangen immers af van wat je uiteindelijk wilt verkopen.

5. Het promoten van je dienst wordt makkelijker

Zodra de contouren helder zijn, weet je genoeg van je dienst om hem op je website en profielen te zetten en te gaan promoten. Of hij nou al ‘af’ is of niet. Je potentiële klanten zien namelijk wat het punt is waar je hen heen kan brengen en dat straalt positief op je af. Ze weten wat er bij je te koop is en zelfs als ze er zelf geen gebruik van maken, wijzen ze anderen ongetwijfeld de weg naar jou toe.

6. Je eindprogramma (High End) bepaalt voor 80% jouw omzet

Veel ondernemers zijn zich hier niet van bewust, maar een eindprogramma (High End) bepaalt voor 80% jouw jaaromzet (en is niet eens lastiger om te verkopen). Door je te focussen op je High End, garandeer je een goede omzet én  het heeft een positief effect op de prijs van je andere diensten: je ziet namelijk sneller of die nog wel in lijn zijn met de waarde die je biedt. Mijn klanten verhogen meestal de prijs van hun low- en mid-ends, zodra ze een betere prijs voor hun High End gaan vragen.

7. De grens tussen gratis en betaald is duidelijker

De inhoud van je blogs, weggevers, challenges en eigenlijk alles wat je gratis weggeeft en voorafgaat aan je eindprogramma, is veel makkelijker te bepalen als je weet waar jouw klant uiteindelijk voor moet betalen. Andersom gezegd: als je weet waarvoor je klanten gaan betalen, is het makkelijker te zien welke informatie je gratis weggeeft.

Goed, de argumenten zijn helder. 🙂

Hoe bepaal je dan jouw eindpunt (punt op de horizon)?

Noteer voor jezelf:

  1. De naam van je programma
  2. Het doel en de resultaten die je klanten hiermee behalen
  3. De vorm waarin je het aanbiedt: online, offline, blended?
  4. De doorlooptijd
  5. De prijs
  6. De gebruikte werkvormen

Conclusie

Wil je jezelf veel tijd en hoofdpijn besparen en sneller weten hoe je je online marketing inricht? Dan weet je nu hoe je dat doet en heb je alle redenen om te beginnen met het eind. Laat het Bottom Up denken los: het schiet alle kanten op en mist de precisie die jouw bedrijf nodig heeft. Top Down geeft je de helderheid, rust en zelfvertrouwen in je online marketing, waardoor het veel krachtiger en overtuigender wordt en je je klanten veel beter bereikt. Succes!

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Monique
15 oktober 2019 17:18

Goede tip!