3 bewezen strategieën voor een gigantisch productievere werkdag, die je makkelijk kan leren

Mijn vrijheid als ondernemer. Dat vind ik het allerfijnst aan zelfstandig zijn. Helaas zijn er nadelen, waar ik in het begin veel last van had. Zo voelde ik me vaak super ontevreden over wat ik op een dag had kunnen doen. Waarom? Omdat ik het lastig vond om focus te houden en me veel te makkelijk liet afleiden van dingen die belangrijk waren voor mijn bedrijf. Belangrijke zaken bleven liggen en het effect om mij omzet was negatief. Vandaag geef ik je 3 eenvoudige strategieën, waardoor ik nu productiever ben dan ooit en minimaal 1,5 tot 2 uur bespaar op mijn werkdag.

Je wilt voldaan zijn over je werkdag

Als je werkt aan je bedrijf, wil je na afloop voldaan zijn over wat je hebt bereikt. Niets is fijner dan alle todo’s op je lijstje door te kunnen strepen en te genieten van het lekkere opgeruimde gevoel aan het eind van de dag. Het is klaar. Gedaan. “Vandaag ben ik een mooie stap dichter bij mijn doel gekomen!”, zeg je voldaan tegen jezelf. ?

Maar dat is niet altijd makkelijk (met al die afleiders)

De hele dag zijn er ‘afleiders’ die jouw aandacht vragen en je uit je flow halen, waardoor je je taken niet afgerond krijgt. De postbode met een pakketje, de telefoon, huisdieren, kinderen die thuiskomen van school, reageren op mailtjes van klanten, je smartphone… Het is verleidelijk om je eigen taken opzij te zetten en te reageren op wat er om je heen gebeurt. Toch is het heel schadelijk voor je concentratie en op den duur zelfs slecht voor je omzet.

Vandaag deel ik 3 eenvoudig te leren strategieën…

waarmee je makkelijker in je flow blijft en je niet meer laat afleiden door verstoringen. Ready?

1. Focus op wat je wilt ‘bereiken’ (in plaats van ‘wat je allemaal moet doen’)

Weg met die todolijst!!! Het blijkt namelijk totaal niet effectief om een lange lijst met todo’s bij te houden. De meeste taken staan aan het eind van de dag nog steeds open en verschuiven weer naar de volgende dag. Niet fijn en het gevoel van ‘moeten’ wordt alleen maar erger.

De truc is: ga denken in ‘taken’. Schrijf op voor jezelf:

  • wat wil ik vandaag bereikt hebben?
  • wat wil ik vandaag verwezenlijken?

Dat voelt al veel beter, hè? Noteer taken alsof je het resultaat al gehaald hebt.

Bijvoorbeeld:

  • online programma gecommuniceerd via mijn nieuwsbrief + social media
  • webinar voorbereid
  • Over Mij + Dienstenpagina herschreven
  • Etc.

Door je werkzaamheden te formuleren als dingen die je bereikt wilt hebben, winnen ze aan kracht en intentie en krijg je vanzelf meer focus om het resultaat ook echt te willen bereiken.

TIP: zorg dat taken minimaal een kwartier en maximaal anderhalf uur duren. Dat is wel zo overzichtelijk en maakt dat je je dag makkelijker kan plannen.

2. Eat That Frog

Wen jezelf eraan om de belangrijkste (meest wezenlijke) taak als eerste op te pakken. Het effect is gigantisch! Je krijgt gelijk een super voldaan gevoel over je werkdag. Doordat je je grootste hobbel eerst neemt, kan je dag niet meer stuk (zeg ik uit eigen ervaring ?!).

Het als eerste doorslikken van die gore kikker (Frog) maakt alle resterende taken een eitje. Door het meest heftige (maar ook meest waardevolle) eerst te doen, voel je je gesterkt. Stoer. Krachtig. Gemotiveerd. Alles wat daarna komt, pak je op met groot gemak.

Ik kan je echt aanraden dit te proberen. Het is krachtiger dan welk todolijst en prioriteitensysteem dan ook! Sinds ik dit toepas ben ik ‘s ochtends al tevreden met wat ik bereikt heb!

3. Werk in blokken

Laat je tijdens het werken aan een taak niet afleiden door wat dan ook! Werk net zo lang ongestoord door, totdat je taak klaar is.

Waarom is dit zo belangrijk? Uit onderzoek blijkt dat je na het onderbreken van een taak (switchen van de één naar de ander en weer terug) 18 minuten nodig hebt om weer terug te komen op je oorspronkelijke concentratie niveau. Met 1 minuut je telefoon of inbox checken, verlies je dus 18 minuten kostbare werktijd!

Om eerlijk te zijn, vond ik het werken in blokken wel even wennen, hoor. Best lastig om niet toch ‘even op Facebook te kijken’ of ‘iets op te zoeken op internet’. Maar het effect was zo krachtig dat ik al snel niet anders meer wilde. Het is een gewoonte geworden waar ik elke dag van geniet.

Tip: ik beantwoord mails of check mijn social media vlak voor lunch of aan het eind van mijn werkdag. Zo verstoren ze nooit de taken die het meest belangwekkend zijn voor me.

Sinds ik deze 3 strategieën toepas, ben ik productiever dan ooit, werk ik veel beter geconcentreerd en ben ik meestal om 11 uur al voldaan over mijn werkdag.

Het aanleren van deze nieuwe gewoontes is misschien een beetje wennen, maar al snel zal je zo enthousiast zijn dat je je niet voor kan stellen dat je het ooit anders deed. It’s a promise!

>>>

Vond je deze tips waardevol en hebben ze je geïnspireerd om je dag anders in te gaan delen? Heb je andere manieren om je werkdag productiever te maken? Ik hoor ze graag. Schrijf jouw reactie onder dit blog, ik reageer op elk comment!

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
22 februari 2018 08:42

Dank je voor je tips Thijs. Nuttig! Vooral het “wat wil je vandaag bereiken” geeft gelijk al een goed gevoel. Mbt het werken in blokken: ik ben en groot aanhanger van de pomodoro techniek. Zet een eierwekker op 25 minuten en werk aan een activiteit. Dan een paar minuten pauze en dan weer weer verder. Je krijgt meer gedaan dan je denkt. Bij Springstaff.nl doen we pomodori’s gelijktijdig, om de juiste kandidaten bij de vacatures te vinden. Focus!