Mijn top 3 non-fictie boeken voor laserfocus en de hoogste productiviteit als ondernemer

Het leuke van ondernemen is de vrijheid om zelf te bepalen wat je doet. En eerlijk gezegd, daar kon ik in het begin totaal niet goed mee omgaan. Ik verprutste mijn tijd met overbodige zaken, liet me graag afleiden door bliepjes, pop-ups en rode bolletjes op mijn smartphone en deed de todo’s in volgorde van mijn voorkeur die dag. Terwijl ik juist door 15 jaar zakelijke ervaring met complexe projecten gestructureerd had leren werken en mezelf getraind had in ‘getting the job done…’. Ik bleef maar taken voor me uit schuiven, mijn todolijst werd langer en langer… Time for change, dus. En die vond ik in een paar goede non-fictie boeken die ik vandaag met je deel.

Door de lessen uit deze 3 boeken…

doe ik mijn werk met meer focus, aandacht en doorzettingsvermogen én geniet ik des te meer van mijn vrijheid als ondernemer. Mijn bedrijf heeft een sterk fundament en elke dag ben ik voldaan over wat ik bereikt heb. De paar tientjes die die boeken kostten, zijn eigenlijk mijn allerbeste investering ooit geweest, realiseer ik me nu ik dit schrijf .

Ze lezen prettig weg, zijn goed onderbouwd (met onderzoek) en zijn verkrijgbaar in het Nederlands. Ik geef je korte impressies van de inhoud en de belangrijkste lessen die ik eruit gepikt heb. Zodat jij snel kan bepalen welk boek je het meest aanspreekt (ha, misschien wel alledrie!).

Ready?

Diep Werk: werken met aandacht in een wereld vol afleiding (Cal Newport)

Cal is hoogleraar op een Amerikaanse universiteit en laat zien dat switchtasken (het onderbreken van je werk en ‘even tussendoor’ checken van je mail, over je tijdlijn scrollen of de telefoon opnemen) desastreus is voor je concentratie. Uit onderzoek blijkt dat je na elke onderbreking 18 minuten nodig hebt om terug te komen op de oorspronkelijke diepte van je concentratieniveau. Een paar van die onderbrekingen kosten je dus al snel een paar uur van je dag!

Zijn advies is dat je je dag indeelt in blokken, waarin je ononderbroken en door niets afgeleid doorwerkt. Zet je smartphone op stil, alle piepjes af, sluit je mailprogramma en focus je een half uur of een uur op je taak.

Het is in het begin echt wel even wennen, maar ik weet uit ervaring hoe zalig is! De rust, de focus, de productiviteit. Het is bijna een Zen-gevoel. En… je hebt je taken echt veel en veel sneller af!

Eat That Frog: dé methode om te stoppen met uitstellen en super productief te worden (Brian Tracy)

Het thema hier is: start je dag met je meest belangwekkende taak (the frog). Bijvoorbeeld de meest spannende, de vervelendste, de meest confronterende, maar ook; de taak die voor jouw bedrijf het meest belangrijke is.

Vaak hebben we de neiging om die toch nog maar even uit te stellen (of te wachten tot we lekkerder in ons vel zitten, of meer rust hebben of… bla bla ?). Maar als je de belangwekkendste taak eerst doet, kan de rest van jouw dag niet meer stuk. Je bent het aangegaan, het is klaar, je hebt je bedrijf de allerbeste duw in de goede richting gegeven.

Sinds ik dit toepas, ben ik om 11 uur ’s ochtends al super tevreden met wat ik gedaan heb. Echt een aanrader en ook aan deze ben je zo snel gewend dat je nooit meer anders wilt.

Doe één Ding: het verrassend simpele idee dat je leven zal veranderen (Gary Keller & Jay Papasan)

Over de kracht van focus op één doel, één ding dat je in je leven verwezenlijkt wilt hebben. Als je dat helder hebt, dan krijgt alles wat je doet betekenis. Zelfs de allerkleinste stapjes op de weg daar naartoe. Het mooie van dit boek is dat het je helpt om jouw ‘ooit-doel’ te bepalen (het doel dat je ooit bereikt wilt hebben in je leven) en vervolgens, en dat is cruciaal!, je doel over 5 jaar, over een jaar, over een maand, over een week en vandaag.

Door die tussenstappen weet je elke dag wat je moet doen om je ooit-doel te bereiken. En voel je elke dag dat je werkt aan iets heel groots. Ik was echt verbluft hoe krachtig dit werkt!

Elke ochtend maak ik even contact met mijn ooit-doel waardoor elke dagelijkse stap betekenis heeft. Het geeft me kracht, doorzettingsvermogen en ontzettend veel plezier!

Dit was mijn favoriete top 3, ik ben benieuwd of het je geïnspireerd heeft. Vertel het me als reactie onder dit blog.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
6 januari 2019 18:43

Top Tip!

Boek “Doe één ding” met plezier gelezen. Zeer nuttig. Veel onderbouwde meningen en goede ideeën. Echt een aanrader.

mvgr
Leo