Zonder kompas hadden we de haven van Enkhuizen nooit veilig bereikt

Toen ik 20 jaar was, zeilden we met een houten Tjalk het IJsselmeer over met als doel Enkhuizen. Vanaf Zwartsluis een tocht van zo’n 25,5 km hemelsbreed. Voor enthousiaste zeilers is die oversteek het summum van Navigatiekunst, omdat je al snel geen land meer ziet en alleen nog maar een stipje bent op een eindeloze plas water.

Op wat drijvende stokken, een stukje Markerwaarddijk of dun streepje land na, is nergens een fatsoenlijk herkenningspunt te ontdekken.

Proberen te zien of je op koers ligt door om je heen te kijken, is volslagen nutteloos. Je voelt je verloren en hebt geen clue welke richting je op moet (in 1970 waren er geen smartphones met GPS).

De gouden oplossing

Maar, we hadden de gouden oplossing aan boord: een kompas. Het antieke apparaat van zo’n 30 cm doorsnee zat ingebouwd in een donkergelakte houten bekisting naast het roer.

Voor het eerst in mijn leven ontdekte ik hoe ongelooflijk handig en effectief zo’n ding is! Vooraf bepaal je je vaarrichting (in ons geval 294 graden West Noordwest), daarna hoef je alleen maar te zorgen dat de naald in de juiste richting blijft staan.

Easy does it!

Nou raakten we soms even uit koers door draaiende wind en klotsende golven. Maar mij was verteld: zolang je de naald direct weer terugbrengt op de oorspronkelijke richting, heeft dat gek genoeg weinig effect op je bestemming.

Dat bleek dus ook het geval. Recht voor onze ogen doemde de kenmerkende toren van Enkhuizen op: de Drommedaris!

Ik was trots als een aap. Dankzij dat kompas waren we veilig aangekomen en exact op de juiste plek.

Jouw bedrijf heeft ook een kompas nodig.

Iets waarop je kan vertrouwen als je door je boekjaar navigeert. Waar je aan kan vasthouden en op kan vertrouwen.

Daarom heb ik een Jaaromzet Planner gemaakt, waarmee je snel en makkelijk je omzetdoel vaststelt voor 2023. Het bestaat uit een Rekenblad en 7 Persoonlijke Vragen die jouw plan onderbouwen, zodat het je dit keer wél gaat lukken.

Super handig en praktisch: ik gebruik hem zelf ook (en mijn omzetdoel voor 2023 ligt al vast).

Je vraagt hem eenvoudig aan via het eerste comment onder dit bericht (gratis).

Ik wens je veel, plezier en hopelijk wordt 2023 jouw droomjaar!

 

PS: Door na te denken over hoeveel je wilt verdienen, ontdek je wat het voor je betekent en wat je ervoor moet doen. Het geeft je focus en houvast om je doel ook echt te bereiken.

Dankzij mijn eenvoudige Vragenlijst en praktische Rekenblad is het makkelijker dan ooit en bespaar je veel tijd. Stel je eens voor dat je eind 2023 met 100% voldoening terugkijkt op een jaar dat jouw leven blijvend veranderd heeft?

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties